Panourile radiante sunt elemente de încălzire destinate atât spațiilor închise cât și celor deschise. Acestea funcționează pe curent electric și au la bază principiul radiației solare.
Cum funcționează?
Așa cum Soarele încălzește Pământul prin radiația sa, la fel se întâmplă și cu panourile radinate ( sau panouri infraroșu). Acestea emit unde infraroșii care sunt absorbite de obiecte sau oameni și convertite apoi în căldură.
Spre deosebire de sistemul tradițional prin convecție (caloriferul), care are rolul de a încălzi aerul, panourile radiante ajung prin emiterea razelor direct la corpurile din cameră. Senzația de cald se realizează uniform, mai rapid și mai eficient. Din această cauză temperatura într-o încăpere încălzită cu panouri radiante poate fi mai scăzută decât cea existentă într-o încăpere încălzită cu sisteme clasice, însă confortul resimtit va fi același.
Care sunt efectele radiațiilor?
Este foarte important să cunoaștem efectul razelor infraroșii. Aceastea sunt raze cu lungimi de undă cuprinse între 4 și 14 microni. Este bine cunoscut în lumea medicală că razele cu lungimi de undă mai mari de 4 microni dar care să nu depășească limita de 20 microni, sunt benefice sănătății. Acestea sunt ușor absorbite de corpul uman și contribuie în proporție foarte mare la eficientizarea activității fiziologice la nivel celular. Alt rol extrem de important este reglarea echilibrului termodinamic al organismelor vii. Putem spune că soluția cu panouri radiante nu este doar o alternativă la sistemele clasice de încălzire dar și o rezolvare cu efecte terapeutice excepționale.
Cum se realizează montajul?
Montajul se face foarte ușor. Sistemul cu panouri radiante nu necesită aprobări sau proiecte speciale ca în cazul instalaților clasice de încălzire. Acestea fiind foarte ușoare se pot monta pe perete sau chiar pe tavan. Dacă se optează pentru panouri radiante personalizate, cu atât mai mult rolul lor estetic este la fel cu cel al unui tablou. Tot ce mai trebuie după instalare este bineînțeles legătura la sursa de curent electric.
Montajul nu este asigurat de Panouri Radiante CO. Vă vom sugera însă câteva echipe agreate. Nu garantăm decât pentru vânzarea produselor noastre, nu și pentru montaj.
Mentenanță
Panourile radiante nu necesită o întreținere riguroasă sau inspecții tehnice periodice. Trebuie luat în calcul că sunt niște elemente conectate la o sursă electrică, ceea ce înseamnă un posibil pericol. Din această cauză trebuie ferite de lovituri, contactul cu apa, lăsate la îndemâna copiilor sau orice alți factori care ar putea duce la defectarea aparatului sau punerea utilizatorului în pericol.
Panourile radiante infrarosu reprezinta o tehnologie noua in domeniul sistemelor de incalzire. Usor de instalat, economice in exploatare, panourile ECOSUN prin tehnologia revolutionara de fabricatie pe care o detin, le mentine in topul celor mai renumite marci din domeniu. Flomar Electric este distribuitor alpanourilor radiante infrarosu marca ECOSUN, un produs FENIX (U.K.&Cehia).
Exista trei categorii de panouri radiante ECOSUN:
1. >Panouri radiante - de joasa temperatura< (montaj 2,2 - 3,8m inaltime). Album foto:>click aici<
2. >Panouri radiante - de inalta temperatura< (montaj 3,5 - 10m inaltime). Album foto:>click aici<
3. >Panouri radiante - de sticla (GR) si marmura (MR).< (montaj pe perete si pardoseala)
Contactati-ne chiar acum, pentru investitia sau locuinta dumneavoastra. Noi va putem ajuta in alegerea panourilor radiante cu infrarosii, potrivit fiecarei incaperi. Date tehnice panouri radiante, mai jos: |
1. Panourile radiante - de joasa temperatura, (prezentate mai jos) sunt produse ce rezulta din colaborarea a doi producatori de renume, FLEXEL (Marea Britanie) care produce elementul incalzitor iar restul componentelor si ansamblarea, de FENIX (Cehia). Calitatea si eficienta ridicata, dovedita de-a lungul anilor pe piata vest-europeana si nu numai, le face sa fie tot mai cautate.
Panourile radiante pot fi instalate in orice tip de incapere din: locuinte, cabane, scoli, spitale, spatii comerciale, biserici. Sunt ideale pentru incalzirea in zona picioarelor, putandu-se monta in birouri sau ghisee, precum si in bancile din biserici. Principalele avantaje sunt:
• randamentul de peste 95%, ce duce la un consum redus cu 20-30%
• benefic pt. sanatate, prin faptul ca panourile radiante imita incalzirea soarelui.
• reglaj independent pe camere, cu ajutorul termostatelor.
• previne si elimina igrasia, printr-o temperatura constanta asigurata in toate colturile incaperii.
• nu necesita service, deci costuri de intretinere zero.
• garantie 5 ani, de la data achizitiei.
2. Panourile radiante - de inalta temperatura, (prezentate mai jos) sunt destinate incaperilor cu plafon inalt, intre 3,5 si 10m ca de ex: hale industriale si depozite, biserici, sali de sport, magazine, expozitii, ferme, etc.
Datorita tehnologiei de fabricatie, care consta in aplicarea unui strat de silicat, peste suprafata de aluminiu a panoului radiant, contribuie la obtinerea unei emisivitati importante de energie termica radianta si degajarea unei temperaturi ridicate de aprox 380°C, motiv pentru care se monteaza la o distanta de minim 3,5m de la pardoseala.
Panourile radiante ECOSUN de inalta temperatura, sunt fabricate cu unul, doua sau trei module si cuprinde gama de puteri de la 900W-3600W. Exista doua game de panouri: cu carcasa alba din metal sau cu carcasa din inox, pentru medii umede sau corosive.
Constructia panourilor radiante.
Structura de baza a panourilor radiante de joasa temperatura, consta dintr-o carcasa din otel zincat, care pe partea frontala este acoperita pe ambele fete, cu o pelicula. In interior este acoperita cu un material special numit Thermoquartz, care asigura absorbtia maxima a caldurii de la elementul incalzitor, aflat in interiorul carcasei. Partea exterioara este acoperita cu Thermocrystal, o substanta care creste semnificativ, eficienta de emisie a caldurii - cunoscuta sub numele de: caldura cu raze inflarosii.
Suprafata exterioara finisata cu Thermocrystal, se bazeaza pe cristale de cuart, care se evidentiaza la prima vedere printr-o trasatura caracteristica, ce contribuie la o suprafata cu aspect granulat, a panoului. Aceasta tehnologie este cheia care asigura o emisie semnificativ sporita a radiatiilor infrarosii. Practic panoul, are osuprafata de transfer de 2,5 ori mai mare, in comparatie cu o suprafata neteda de aceleasi dimensiuni. Pentru a verifica in practica acest aspect, specialistii de la Fenix au testat panourile Ecosun, alaturi de alte marci de panouri concurente, aflate pe piata. In final, au ajuns la concluzia ca panourile Ecosun, au un randament cu mult mai bun si evident un consum mai redus, fata de panourile netede.
In interiorul panoului se afla vata bazaltica compresata, care impiedica transmiterea caldurii prin partea din spate a panoului, marind astfel eficienta radiatiei.
Trebuie mentionat ca ambele substante, Thermoquartz si Thermocrystal sunt marci inregistrate, care in afara de caracteristicile mentionate mai sus, garanteaza panoului o durata de viata indelungata, pastrandu-si estetica si parametrii tehnici stabiliti. Aceste panouri sunt acoperite cu vopsele ce nu sunt daunatoare pentru sanatate si care au garantata stabilitatea culorii, sub sarcina termica.
Principiu de functionare.
Panourile radiante functioneaza dupa principiul asemanator soarelui, care incalzeste prin intermediul radiatilor infrarosii.
Este o incalzire curata, naturala si sanatoasa, un sistem inovator de incalzire, calitate recunoscuta pe plan mondial.
Radiatiile termice emise, ajung cu usurinta pe toata suprafata de actiune, fiind absorbite de pereti, podea si corpurile prezente. Acestea incalzindu-se la randul lor, incalzesc aerul, insa fara a crea curenti de aer, ca in cazul incalzirii cu calorifere.
Acest mod de incalzire este foarte eficient, in sensul ca nu sunt pierderi de caldura, deoarece corpurile sunt incalzite inaintea aerului si nu invers, ca in cazul convectiei.
Peretii fiind incalziti in acest mod, raman uscati, prevenind astfel igrasia si mucegaiul.
Incaperile incalzite prin radiatie infrarosu, au diferenta de temperatura dintre podea si tavan de max. 3°C (fig.1), pe cand la incalzirea clasica, este de 7-8°C la aceasi temp. de confort.(sa zicem 20°C) (fig.2).