Site-ul meu
Vineri, 22-11-2024, 04:22
Valută
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 2
Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Forumul Comunității uCoz
  • Manualul uCoz
  • Tutoriale Video
  • Magazinul oficial cu Șabloane
  • Cele mai bune exemple de website-uri
  • Statistici

    Total online: 2
    Vizitatori: 2
    Utilizatori: 0


    Bine aţi venit Vizitator | RSS
    Harta solara a Romaniei

    HARTA  SOLARA  A  ROMÂNIEI

    România se află în zona europeană B de însorire, ceea ce oferă locuitorilor avantaje reale pentru a economisi energie termică, respectiv bani, dacă utilizează energia solară. Nivelul de insolaţie este foarte bun, comparativ cu a altor ţări cu climat temperat,iar diferenţele, funcţie de zona geografică, sunt foarte mici. România este împărţită în trei zone principale de însorire:

     

    zona roşie  (>1650 kWh/mp/an), coincide cu zona de sud: Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei;

    • zona galbenă (1300 – 1450 kWh/mp/an), include regiunile carpatice şi subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania, partea de mijloc şi nord a Moldovei şi tot Banatul;
      • zona albastră (1150 – 1300 kWh/mp/an), include, în principal, regiunile de munte.

     

    Despre Energia Solara si Metode de Captare cu Panouri Solare

    1. Generalitati
    In momentul de fata, la nivel mondial, principala resursa energetica (aproximativ 70 %) o constituie combustibilii: carbune, petrol, gaz, lemn, reziduuri combustibile. O alta parte este reprezentata de energia produsa in hidrocentrale si in centralele nucleare. Din total energie consumata, aproximativ o treime este utilizata sub diverse forme pentru incalzirea locuintelor si pentru producerea de apa calda menajera.
    La ritmul actual de crestere a populatiei si al dezvoltarii tehnologice, este vizibil ca nevoia de resurse energetice ieftine si utilizabile pe scara larga creste foarte mult. Incepe totodata sa se vada foarte clar faptul ca utilizarea resurselor clasice prezinta anumite efecte negative (emisiile de noxe, riscuri de accidente, efectul de sera, dependenta de resurse si retele comune) si, cel mai important, resursele clasice devin tot mai costisitoare, atingand in fiecare an noi recorduri de pret. Este, prin urmare, nu numai interesant ci chiar obligatoriu sa gasim si sa promovam noi tehnologii privind utilizarea resurselor energetice neconventionale (solara, eoliana, geotermala etc). Energia astfel obtinuta prezinta o intreaga serie de avantaje in raport cu cea obtinuta din surse traditionale:
    - este gratuita
    - este in totalitate ecologica, nu emite noxe, nu produce reziduri;
    - este practic inepuizabila;
    - nu implica instalatii de prelucrare sau transport a resurselor, inainte de utilizare.
    Compania noastra nu poate ignora un astfel de domeniu fiind prezenta pe piata cu o gama completa de panouri solare si accesoriile aferente, pentru producerea apei calde menajere si aport la incalzire.
    Principiul de functionare se bazeaza pe conversia radiatiei solare in caldura si utilizarea acesteia pentru incalzirea apei. Apa calda obtinuta poate fi utilizata ca atare, sub forma de apa calda menajera sau ca agent termic primar pentru prepararea apei calde menajere intr-un acumulator. In unele cazuri se poate utiliza si ca agent termic pentru incalzire.

     

    2. Sursa de caldura
    Marele avantaj al utilizarii panourilor solare este ca se foloseste drept sursa de energie soarele. Reactiile termonucleare care au loc in interiorul acestuia genereaza o imensa cantitate de energie care este livrata in toate directiile, in Sistemul Solar. Distanta fata de soare face ca, din aceasta energie, Pamantul sa beneficieze la nivelul superior al atmosferei exterioare, de o putere radianta echivalenta cu aproximativ 1400 W / m2. La trecerea prin atmosfera intensitatea radiatiei se diminueaza (prin absorbtie la nivelul particulelor de aer, apa, corpuri solide, prin reflexie si / sau prin difuzie), astfel incat la nivelul scoartei terestre putem conta pe aproximativ 1000 W / m2. In mod normal aceasta radiatie este absorbita de scoarta terestra, transformata in caldura, rezultatul fiind printre altele si incalzirea atmosferei pamantului. Mare parte din aceasta caldura se pierde, prin atmosfera, in exterior. Ideea utilizarii panourilor solare consta in recuperarea acestei radiatii si transformarea ei in caldura utilizabila in instalatii domestice (cea mai raspandita utilizare fiind obtinerea apei calde menajere).

    Panourile solare cu tuburi vidate sunt folosite la transformarea energiei solare in energie termica. Cu alte cuvinte la incalzirea apei. Spre deosebire de colectoarele plane, acestea au performante superioare cu aproximativ 30%, durata de viata ceva mai lunga, dar si un pret mai piperat.

    Principiul de functionare al acestor panouri solare este descris in urmatoarele randuri.

    Fiecare element din instalatie este format din doua tuburi concentrice sudate intre ele, construite din sticla speciala (foarte rezistenta si transparenta). Partea dintre cele doua tuburi este vidata iar suprafata interioara a tubului din mijloc este acoperita cu o substanta cu proprietati absorbante foarte bune. Apa nu intra in tuburi iar transferul de energie termica se face prin intermediul unor schimbatoare de caldura: bare din cupru cu aripioare aflate in mijlocul tubului interior.

     

    Stratul vidat dintre tuburi impiedica pierderile de energie solara captata de tubul interior. Astfel, utilizarea acestui sistem este viabila si in caz de temperaturi foarte scazute, spre deosebirile de colectoarele solare. In conditii de temperaturi ridicate, diferentele dintre ele doua tipuri de panouri solare se diminueaza, insa panourile cu tuburi vidate raman superioare, agentul termic produs cu ajutorul acestora ridicandu-se la temperaturi mai mari.

    Tuburile vidate au si alte avantaje. Datorita profilului circular al tubului, razele solare cad perpendicular pe suprafata de absorbtie in orice moment al zilei, astfel randamentul panoului nu scade in functie de unghiul sub care raza solara. In plus, in conditiile in care unele dintre tuburi sufera daune sau se sparg, panoul poate functiona in continuare, dar cu un randament mai scazut.

    Avantajele panourilor solare cu tuburi vidate asupra colectoarelor solare sunt evidente, Cu toate acestea, preturile mult mai mari le fac mai putin utilizate, datorita unui raport pret/performante final mai scazut. Iar cum investitia initiala intr-un astfel de sistem nu este deloc de neglijat, majoritatea consumatorilor prefera colectoarele solare panourilor cu tuburi vidate.

    Găzduire site gratuită — uCoz Copyright MyCorp © 2024