Site-ul meu
Duminică, 16-06-2019, 08:02
Valută
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Iunie 2019  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 2
Prietenii site-ului
 • Creaţi un website gratuit
 • Forumul Comunității uCoz
 • Manualul uCoz
 • Tutoriale Video
 • Magazinul oficial cu Șabloane
 • Cele mai bune exemple de website-uri
 • Statistici

  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0


  Bine aţi venit Vizitator | RSS
  eoliene

  Ce alegem? Eoliana orizontala sau verticala?

   
  2 KW, Eoliana orizontala, CHESO
   
   
  2 KW, Eoliana verticala, CHESO

      Conditii  

        Cu voia dumneavoastra, pentru a incerca sa dam un raspuns la intrebarea: "Ce alegem: eoliene orizontale sau eoliene verticale?", ar trebui sa ne spuneti cateva lucruri:

       - acolo unde doriti sa instalati oeliana..."bate" vantul cu viteza de cel putin 4-6 m/s, cate ore pe zi si cate zile pe an? Atentie, este cel mai important lucru! Nici o eoliana nu produce energie eoliana daca nu este vant! Cu panourile solare investitia se amortizeaza mai devreme sau mai tarziu. Cu o eoliana, daca nu aveti vant puternic macar 10-12 ore/ zi si 250-280 zile/an, e bine sa nu va mai intrebati..."ce fel de eoliana sa aleg?" - nu mai alegeti nici una!; 
        - la ce inaltime fata de sol avem viteza vantului constanta de minim 4-6 m/s (aprox. 15 Km/h) ? La 2m, la 10-12m - inaltimea unei case, sau la 25-30 m - inaltimea unui bloc cu 10 etaje;
        - ce suprafata, cati m2 disponibili aveti pentru instalare eoliana/ eoliene: 20m2, 200m2 sau 2.000 m2?;
        - exista obstacole: copaci, cladiri, garduri inalte, relief neuniform, care ar putea influenta negativ viteza/ intensitatea si directia vantului?;
        - va aflati la campie/ nivelul marii, la deal sau la munte?;
        - in zona dvs. cate llle ploua intr-un an? Se intampla sa fie o furtuna mare  odata pe an sau in fiecare saptamana?;
        - sunteti intr-o zona cu multi vecini sau undeva singur/ izolat, eventual cu case...pe ici pe colo?
        - ati vorbit cu vecinii? nu i-ar deranja daca ar auzi in permanenta, 24/24 ore, un zgomot care il face o turbina eoliana aflata pe un stalp inalt de 20-30 m chiar deaspura casei lor?
        - casa, imobilul este bransat la reteaua de energie electrica sau sunteti departe/ foarte departe de cea mai apropiata retea?;
    
        - mai aveti si alta sursa pentru generarea energiei electrice - panouri solare fotovoltaice, microhidrocentrala, grup electrogen/ generator, etc ?;
        - eoliana o doriti montata intr-o zona rezidetiala in care ar trebui sa tinem cont si de aspect/ design, volumetrie, arhitectura cladiri, ambient, sau...aceste conditii nu ne intereseaza?;
        - stiti ca pentru a instala o eoliana cu o eficienta maxima - ar trebui macar un an de zile masuratori ale fortei si vitezei vantului masuratori facute cate 5 min din juma' in juma' de ora cu un inregistrator autamot?
        - daca sunteti nevot sa faceti un compromis si trebuie sa renuntati la unul din urmatoarele 3 "lucruri"... la care ati renunta: "mult" "bun" "ieftin"?
        - etc...
   
        Ar mai fi multe intrebari despre "geografia locului si indulgenta vecinilor" dar, sarim peste ele si de-abia acum ajungem la:
          - ce putere electrica instalata aveti in locuinta/ imobil?;
        - optati pentru o independenta energetica totala sau partiala?;
        - atunci cand nu bate vantul si nu se invarte eoliana...aveti de unde sa luati curent?
   
        Am pus toate aceste intrebari, pentru ca, in functie de raspunsurile pe care le dati, putem sa va recomandam si sa va instalam unul din cele 2 tipuri de turbine eoliene: orizontale sau verticale.
        Presupunand ca toate conditiile initiale sunt cel putin acceptabile pentru oricare tip de eoliana, iata ce ar trebui sa stiti despre fiecare: 
   

  Avantaje turbine eoliene verticale, implicit dezavantaje turbine eoliene orizontale:

   
        - turbina eoliana verticala are un zgomot mai redus si de multe ori "scapam" mai usor cu vecinii (toate eolienele fac zgomot!);
        - este mai "placuta"ochiului si se incadreaza mai bine in design-ul si volumetria spatiilor/ cartierelor rezidetniale;
        - pentru aceeasi putere, pretul unei turbine eoliene verticale este sensibil egal cu cel al unei turbine eoliene orizontale dar costul investitiei pentru "constructie/ instalare" este mai mic;
        - posibilitatea amplasarii la/pe sol, ceea ce inseamna intretinere mai usoara, implicit cu costuri mai mici;
        - porneste la viteze mai mici ale vantului si nu tine cont de directia si turbulentele acestuia;
        - eoliana verticala se comporta mai bine la viteze foarte mari ale vantului;
        - datorita inaltimilor mai mici la care functioneaza, instalatia de fixare, ancorare pentru turbina eoliana ocupa mult mai putin spatiu/ suprafata de teren;
        - diversitate mai mare in ceea ce priveste constructia/ design-ul turbinei eoliene. Relativ, la aceleasi caracteristici tehnice electrice, pentru turbina eoliana verticala avem mai multe optiuni in a alege "aspectul".
   

  Avantaje turbine eoliene orizontale, implicit dezavantaje turbine eoliene verticale:

   
        - incontestabil, cel mai mare avantaj al unei eoliene orizontale este... puterea! Energia eoliana generata poate ajunge de ordinul MW-lor, obtinuti numai de la o singura eoliana;
        - peste puteri de 10 KW - atentie! - ramane singura optiune;
        - se instaleaza pe stalpi, la inaltimi mari, acolo unde beneficiaza de un vant de cel putin 2-3 ori mai puternic, uniform si constant, fata de instalarea in acelasi loc dar la sol;
        - au un randament mult mai mare, genereaza energie electrica folosind pana la 50-55% din energia eoliana disponibila (din puterea vantului), fata de 15-20% la eoliene verticale - prin comparatie, panourile solare fotovoltaice au o eficienta de numai 15%.
   

         Ce alegem?

   
        Numai pentru spatii "inchise" - in interiorul asezarilor urbane/ rezidentiale - si puteri pana la 10KW !, va propunem turbine eoliene verticale, altfel, in toate celelalte conditii... alegeti "elicea" clasica: turbina eoliana orizontala.

  Ce alegem? Panouri fotovoltaice monocristal sau policristal?

   
  Celula monocristal, CHESO
   
  Celula policristal, CHESO

        Daca unele din ele ar fi "cele mai bune", cu siguranta celelalte nu s-ar mai produce.  Avantaje si dezavantaje pentru fiecare. Incercam totusi sa dam un raspuns la intrebarea : "Ce alegem, panouri solare fotovoltaice monocristal sau policristal?"

        Daca suntem "strict legati" de un buget, desi preturile sunt sensibil egale, alegem panouri solare fotovoltaice policristal deoarece sunt totusi mai ieftine. Producerea monocristalului este mai dificila si de aceea acesta este mai scump. Diferentele de pret apar din modul de producere a cristalelor: mono este obtinut prin sectionarea in "felii" subtiri a unui filon mare si foarte pur chimic - are aceesi culoare pe toata suprafata si un aspect uniform, se prelucreaza fara colturi - fapt care ajuta de multe ori si la incadrarea si debitarea din filon. Faptul ca este un singur cristal si foarte pur il face si mai eficient fotovoltaic.
        Policristalul este obtinut din deseuri/ resturi de cristal care raman de la prima prelucrare in care se obtine monocristalul. Aceste resturi se topesc, se toarna intr-o forma paralelipipedica si se obtine un lingou care este apoi "feliat". Ne dam seama imediat din imaginea acestuia: aspect de sticla sparta, culoare neuniforma.
        Panourile solare policristal "se comporta mai bine" la temperaturi ridicate. In zilele insorite de vara, temperatura cristalului poate ajunge la 70-800C. Randamentul maxim il avem la 200C. Deci, cei din zone calde - Oltenia, Dobrogea a trebui sa aleaga panouri solare fotovoltaice"poli", iar cei din zone reci - de munte, sa aleaga "mono".
        Diferentele sunt foarte mari in functie de latitudine: zona ecuatoriala fata de zona polilor, sau in functie de altitudine: 0m -nivelul marii si 5-6.000m, zonele muntoase foarte inalte.
  In conditii de lumina scazuta, zile innourate, ploioase, panourile solare fotovoltaice cu celule monocristal se comporta mai bine decat cele cu "poli". Deci, alegem panoul si  functie de conditiile meteorologice medii anuale ale zonei geografice in care dorim sa-l montam/ instalam.
  Singurul mare avantaj al panourilor solare fotovoltaice monocristal este randamentul/ eficienta. Este mai eficient cu pana la 15% decat cele policristal.
        Daca la cele policristal randamentul este 12-14% , la cele monocristal acesta ajunge la 15-16%. (Eficienta/ randamentul, il definim ca un raport intre cat "scoate" - curent electric, din ceea ce primeste - cantitatea de lumina.

        Evidentiem untr-un tabel caracteristicile care fac diferenta intre a alege unul din panourile solare fotovoltaice mono sau policristaline, referindu-ne la acelasi panou de 200 W/h:

   
  Panou solar fotovoltaic
  200 W 
   
  Eficienta
   
  (%) 
  Tensiune/
  temperatura
  (V/ 0C)
  Pret 
  celule monocristal 
  15.5 -0.45 mare 
  celule policristal 
  14 -0.37 mic
   
   
        Panourile solare fotovoltaice au o durata de viata mai mare de 25 ani. Totusi, odata cu trecerea timpului, randamentul lor scade cu 10% la fiecare 10 ani, astfel ca dupa 20 ani avem numai 80% din Puterea ( U x I ) pe care am avut-o cand am instalat panoul. Aici, sistemele care folosesc celule monocristal au o stabilitate in timp mai buna, pierzand numai 15-17%, si poate, acesta e argumentul care ne convinge in final ca, daca ne permitem financiar si avem de unde alege, la acelasi necesar de Putere: alegem panouri solare fotovoltaice cu celule monocristal.

  FAQ - Intrebari frecvente, panouri fotovoltaice

   
  Panouri solare fotovoltaice CHESO

        In aceasta pagina o sa gasiti raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe care vi le puteti pune referitoare la sisteme de panouri fotovoltaice. Daca nu ati gasit raspunsul aici puteti folosi pagina Contact pentru a intra in legatura cu tehnicienii CHESO.

  Intrebari: 

  1. De ce sa folosesc energia solara?
  2. Ce sunt celulele fotovoltaice (PV cells)?
  3. Panouri fotovoltaice produc si apa calda menajera?
  4. Ce se intampla daca panoul solar este umbrit sau pe el se aseaza praf, frunze?
  5. Panouri fotovoltaice functioneaza si in sezonul rece, iarna?
  6. Cat de populare sunt sistemele fotovoltaice?
  7. Exista diferente intre zilele cu soare, zilele innourate sau zilele cu ploaie?
   
                                       vezi si  FAQ - Intrebari frecvente, panouri solare termice

   

  Intrebari si raspunsuri: 

  1. De ce sa folosesc energia solara?
        Pentru ca energia solara este curata, regenerabila iar Soarele ne-o ofera gratis. Aceasta, nu numai ca reduce costurile, facturile la energia electrica pe care o consumam dar, folosind panouri solare fotovoltaice reducem si impactul negativ asupra mediului daca energia ar fi fost produsa prin tehnologii clacise: ardere carbune, gaz, petrol. In plus, panouri solare fotovoltaice nu au partis sau componente in miscare, deci nu sunt afectate de uzura mecanica, in afara de o curatare/ spalare ocazionala nu necesita alta intretinere.
   
  2. Ce sunt celulele fotovoltaice (PV cells)?
        Celulele fotovoltaice, care compun panouri solare, constau dintr-un material semiconductor care absoarbe lumina soarelui producand energie electrica prin fenomenul numit fotovoltaic: fotonii care compun lumina, "lovesc" electronii de pe straturile superioare ale atomului de siliciu, acestia sar pe alta orbita la un alt atom, dar si aici electronii sunt "loviti" de fotoni si unii dintre ei sar la alt atom. Aceasta "miscare" a electronilor este de fapt curent electric. Mai multe celule legate intre ele formeaza panouri solare fotovoltaice, iar mai multe panouri formeaza o centrala electrica.
   
  3. Panouri fotovoltaice produc si apa calda menajera?
        Nu! Panouri solare fotovoltaice produc numai curent electric. Apa calda menajera este produsa de panouri solare termice. Ambele panouri folosesc energia solara: unul converteste lumina soarelui in curent electric -fenomenul fotovoltaic-, iar celalalt converteste radiatia soarelui in caldura -efectul termic.
   
  4. Ce se intampla daca panoul solar este umbrit sau pe el se aseaza praf, frunze?
        Nu este de dorit sa se intample aceste lucruri pentru ca eficienta/ randamentul celulelor fotovoltaice scade simtitor. Prima regula este: panouri fotovoltaice nu se monteaza/ instaleaza in locuri umbrite. O automatizare simpla ne poate indica daca panoul este acoperit de frunze, in acest caz ele se intalura simplu cu o mtaura. In privinta prafului nu trebuie sa ne facem griji: ploile il inlatura fara interventia noastra.
   
  5. Panouri fotovoltaice functioneaza si in sezonul rece, iarna?
        Panouri fotovoltaice au nevoie de lumina, nu de caldura. Ele functioneaza chiar mai bine iarna, fiind dispozitive electronice ne dau maxim de putere la temperaturi scazute, deci iarna au eficienta/ randament maxim.
   
  6. Cat de populare sunt sistemele fotovoltaice?
        Incepand cu anii '80, datorita tehnologiilor folosite, pretul acestora a scazut foarte mult, devenind o optiune din ce in ce mai atractiva pentru producerea energiei electrice, mai ales in zonele neracordate la reteaua electrica de distributie, sau acolo unde proprietarii imobilelor doresc independenta totala sau partiala, implicit scaderea sau eliminarea totala a facturilor la energia electrica. 
   
  7. Exista diferente intre zilele cu soare, zilele innourate sau zilele cu ploaie?
        Da, din pacate. Panouri fotovoltaice ne dau energie electrica proportional cu lumina soarelui, insemnand maxima in zilele insorite si scaderi sensibile ale puterii in zilele innourate sau ploioase. 
  PANOURI SOLARE, PANOURI FOTOVOLTAICE, EOLIENE, CENTRALE TERMICE, POMPE DE CALDURA,
  PANOURI RADIANTE, INCALZIRE IN PARDOSEALA, INSTALATII.
  Soare, lumina si caldura.
  Compania CHESO are intindere nationala in Romania si filiala in Republica Moldova:
  9 Sucursale: Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov, Craiova, Pitesti, Chisnau;
  Puncte de lucru: Iasi, Bacau, Suceava, Neamt, Vaslui, Botosani si Chisnau.
  24/24, 7/7 apelati serviciul Call Center 0727.707202, e-mail: dispecer@cheso.ro, sau on-line aici.
  Găzduire site gratuită — uCoz Copyright MyCorp © 2019