Site-ul meu
Duminică, 16-06-2019, 07:58
Valută
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Iunie 2019  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 2
Prietenii site-ului
 • Creaţi un website gratuit
 • Forumul Comunității uCoz
 • Manualul uCoz
 • Tutoriale Video
 • Magazinul oficial cu Șabloane
 • Cele mai bune exemple de website-uri
 • Statistici

  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0


  Bine aţi venit Vizitator | RSS
  alegere

  Ce alegem? Panouri solare cu tuburi vidate "U" (U pipe) sau "I" (heat pipe) ?

   
   
  Panouri solare termice "U" CHESO
   
   
  Panouri solare termice "I", CHESO
   
           Fara sa avem pretentia ca raspunsul la aceasta intrebare o sa multumeasca pe toata lumea, mai ales pe acei ... cunoscatori in ale panourilor, incercam sa punem in balanta cele 2 tehnologii de producere a energiei termice, folosind 2 panouri solare cu/ de aceiasi suprafata bruta care au aceeasi constructie pentru tuburile vidate de sticla, dar, in interiorul acestora se afla intr-un caz incalzitor iar in celalalt incalzitor.
   
           De cele mai multe ori, cand trebuie sa alegem, sa comparam 2 lucruri, plecam de la...bugetul pe care il avem la dispozitie.
           De aceasta data e vorba de aceeasi bani - preturile fiind sensibil egale. Trebuie sa acceptam de la inceput ca parerile sunt impartite chiar si intre specialisti. Nu vorbim de comerciantii care au pe stoc un fel de panouri si doresc sa le vanda. Este foarte greu sa dam un raspuns sigur, mai ales ca sunt foarte multe variabile pe care trebuie sa le luam in calcul:
     - radiatia solara intr-un anumit loc, la un anumit timp - sezon sau ora din zi/ noapte;
     - pozitionarea panourilor solare in functie de latitune si cerintele termice pe care le avem de la ele;
     - pozitionarea panourilor in functie de...altitidune la nivelul solului avem o radiatie solara mai mica decat pe o terasa de bloc la etajul 12 (P+10+terasa) - din cauza poluarii, prafului, umbrirea data de copaci, cladiri, etc, desi temperatura la nivelul solului este cu pana la 5C mai mare decat pe terasa unui bloc.
     - avem spatiu si buget pertru a construi sistemul astfel incat sa se roteasca dupa soare, tinand cont ca intre U si exista diferente mari de absorptie a radiatiei solare in functie de unghiul de incidenta al acestora cu panoul solar?
     - panourile solare sunt propuse si instalate in baza unui proiect de catre o companie specializata sau... la spusele lu' Nea Mitica care... a mai vazut el panouri solare termice pe acoperisul unei case?!
     - 4 persoane fac 4 dusuri pe saptamana, 4 pe zi sau 8 pe zi ?
     - exista masina de spalat vase care consuma 5 l de apa sau spalam manual vasele de 3 ori /zi cu cate 10-15 l, total 40-50 l/zi?
     - folosim panouri solare numai pentru ACM (apa calda menajera) sau si pentru aport la incazire locuinta/ spatiu? Si daca dorim sa incalzim si locuinta, cat trebuie sa le revina ca aport panourilor solare termice in comparatie cu centrala pe gaz sau pe lemne: 25% sau...50, chiar 75% ?
     - punem panouri si incalzim iarna cu 50%, dar....ce facem vara cu... caldura pe care sistemul o produce dar...nu o folosim? In acest caz ar trebui sa avem o piscina pe care sa o incalzim !
     - avem nevoie de apa putina cu temperatura de 80oC sau de apa multa cu temp relativ mica 35-400C (dusul cald este la 40-42oC,vasele se spala la 50-550C apa din calorifere are 70-750C) sau...ne trebuie si apa multa si cu temperatura mare?!
     - peste un an ne aduce barza un copilas sau ne aduc copii... 2-3 nepotei? Intre sisteme instalate pentru 2-3 persoane si sisteme pentru 4-5 persoane exista diferente majore ! Nu ne putem permite sa actualizam sistemul in fiecare an! Se poate face dar cu costurile la 75-80% ale unuia nou, prin adaugare panouri, inlocuire rezervor, eventual inlocuire pompa si controler, modificare instalatie hidraulica...
   
   

          In general, raspunzand numai la aceste cateva intrebari, observam ca de cele mai multe ori facem referiri stricte la temperatura si debit (volumul de apa folosit intr-o unitate de timp).

           Pentru a nu putea fi acuzati de subiectivism - facand referire numai la panourile solare termice CHESO pe care le comercializam - si incercand sa raspundem cat mai obiectiv la intrebarea: ce alegem intre U si I', va prezentam doar cateva extrasele care fac diferenta dintr-un Raport facut de o societate de clasificare europeana, in care este prezentata media in valori absolute a tuturor panourilor solare si analizate si certificate in ultimii 5 ani:
   
                                  
  Tip panou solar 
  "U"  (U pipe) 
  "I" (heat pipe) 
  La aceeasi suprafata "bruta" pentru panouri, suprafata radianta
  2,7 m2
  2,78 m2 
  Eficienta (factorul de conversie) 
  0.652 
  0.735 
  Coeficientul transferului de caldura 
  1.584 W/m2
  1,528Wm2K 
  Temperatura obtinuta functie de factorul de transfer pe suprafata
  0,002W/m2
  0.011W/m2K 
  Factor mentinere temperatura iesire la acelasi debit in unitate de timp !!!
  0.84 
  0.67 
  Putere termica la iesire, pe aceiasi suprafata "neta" panou solar si radiatie solara 1.000W/m
  630W/m
  715W/m2 
  Putere termica la iesire pentru  radiatie solara medie 3.400 W/m/ timp vara
  1737.91W/m
  1.999,33 W/m2
  W / ora / cost investitie
  1,39 W/h/cost
  1,14 W/h/cost
   
           Avantaje si dezavataje pentru fiecare!
   
              Propunerea noastra, dupa cum ati observat pe parcursul acestor pagini, este:
                    - "U", (U pipe) pentru folosirea cu precadere in 3 anotimpuri: avem multa apa calda la 40-500C, dar in sezonul rece, iarna, numai 2-3 ore/zi;
               - "I", (heat pipe), pentru folosirea in 4 anotimpuri, cand, iarna, isi poate aduce un aport consistent si la incalzire insemnand mai putina apa dar la 60-700C timp de 5-6 ore/zi.   

  Găzduire site gratuită — uCoz Copyright MyCorp © 2019