Site-ul meu
Vineri, 29-03-2024, 15:44
Valută
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Martie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 2
Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Forumul Comunității uCoz
  • Manualul uCoz
  • Tutoriale Video
  • Magazinul oficial cu Șabloane
  • Cele mai bune exemple de website-uri
  • Statistici

    Total online: 1
    Vizitatori: 1
    Utilizatori: 0


    Bine aţi venit Vizitator | RSS
    fotov

    Panouri fotovoltaice

    Panouri fotovoltaice monocristaline si panouri fotovoltaice policristaline.

    Panouri solare fotovoltaice si bilantul energetic.

          Panouri solare fotovoltaice. Calculul unui BILANT ENERGETIC pentru un consumator se face prin mai multe metode si este laborios. In momentul in care achizitionati si instalati un sistem de panouri fotovoltaice de la/ cu o firma specializata trebuie sa primiti obligatoriu si PROIECTUL DE EXECUTIE care contine si BILANTUL ENERGETIC.
     
          Va rugam sa aveti in vedere aceste lucruri: PROIECTUL DE EXECUTIE si cine instaleaza si pune in functiune sistemul de panouri fotovoltaice! Daca panourile solare termice - panouri solare apa calda - pot fi montate de orice instalator, in cazul panourilor fotovoltaice trebuie neaparat un tehnician - electrician - autorizat ANRE 2A+2B.
          Sistemul complet de panouri solare fotovoltaice genereaza tensiuni de 220-380V !!!. Uneori, tensiunile (diferentele de potential) sunt si mai mari si sunt foarte periculoase si pentru instalator si pentru dumneavostra care folositi sistemul.
     
     
     
     
    Panouri fotovoltaice. Panouri fotovoltaice monocristaline si panouri fotovoltaice policristaline - CHESO
          Putem face impreuna un calcul empiric pentru necesarul de...energie, considerand ca, trebuie sa stiti macar...de unde plecati: Fiecare casa in general are: un frigider sau/si congelator -1,2 KW, o masina de spalat - 2 KW, un fier de calcat - 2 KW, 2-3 televizoare - 0,2 KW, masina spalat vase si/ sau "robotica" din bucatarie - 2 KW, 1-2 calculatoare 1KW, 10 becuri - 0,5 KW, hidrofor si pompa apa -1 KW, masina tuns iarba 1 KW, alte echipamente electrice ( masina tocat carne, filtru cafea, feon, ondulator, etc) - 1 KW, s.a.m.d. Daca le adunam pe toate ne rezulta o Putere instalata de peste 10 KW.
     
          Ce intereseaza mult la un Bilant energetic este...factorul de simultaneitate ! - niciodata nu functioneaza toate echipamentele in acelasi timp. Factorul de simultaneitate poate sa ia valori intre 0 si 1. ( "0" insemnand ca nu merg niciodata nici unele, iar "1"- toate echipamentele functioneaza in acelasi timp. Luam ca exemplu o valoare de 0,2 ; insemnand ca la o putere instalata de 10 - 12 KW, necesarul energetic intr-o unitate de timp este de 2- 2,4 KW. La acest necesar energetic, satisfacator pentru o locuinta medie 150-200 m2/ 3-4 persoane, optati pentru 8-10 panouri solare fotovoltaice cu putere de 220-240 W fiecare. Bineinteles ca puteti sa puneti si numai 1 sau 2 panouri. In acest caz, economia "verde" la factura de la "lumina" o sa fie numai 5-10%.
          In exemplu dat mai sus, va garantam o economie de 70-80%, iar vara chiar pana la 95% - si o amortizare a investitiei in 5-7 ani.
     
          Panourile solare fotovoltaice, numite si panouri solare electrice, transforma/ convertesc lumina soarelui in energie electrica. Este singura forma de energie regenerabila care se obtine folosind numai componente statice - nu exista nici o piesa/ mecanism in miscare - ceea ce reduce la maxim cerintele/ cheltuielile pentru intretinere, creste fiabilitatea sistemului si lungeste perioada de folosinta pana la 30-40 ani.
     
          Panourile solare fotovoltaice se pot monta/ instala pe acoperis, la sol sau pe stalpi: sisteme/ matrice formate din cateva panouri fotovoltaice care, cu o automatizare simpla, se rotesc, urmarind astfel pozitia soarelui pe orbita de la rasarit pana la apus. Acest sistem se impune acolo unde pantele acoperisurilor nu sunt pe directia sud iar pe sol nu avem spatiu disponibil.
          Exista multe tipuri de panouri solare fotovoltaice. Fiecare are avantaje si dezavantaje, de cele mai multe ori trebuie sa facem compromisuri la optiunea de a alege un tip/ sistem de panouri fotovoltaice in functie de necesarul energetic, buget, fiabilitatea sistemului, spatiu disponibil, design, etc. Venim in spriijnul dumneavoastra oferindu-va cele mai bune solutii tehnice pentru sisteme de panouri solare fotovoltaice la un raport pret/calitate foarte bun.
          Cu puteri cuprinse intre 30W si 300W, va oferim o gama variata de panouri solare fotovoltaice monocristal si policristal, o alegere excelenta pentru cele mai multe dintre aplicatiile dumneavoastra.
     

    - Panouri fotovoltaice monocristaline.

    - Panouri fotovoltaice policristaline.

    Panouri fotovoltaice, sistem urmarire soare - solar tracker.

    Sistem urmarire soare - solar tracker. 


       Caracteristica principala referitoare la panouri fotovoltaice este Puterea electrica  (watti), indiferent daca ne referim la panouri fotovoltaice monocristaline sau panouri fotovoltaice policristaline. Pentru a obtine aceasta Putere electrica este obligatoriu ca razele soarelui sa cada perpendicular pe panou (panoul fotovoltaic sa fie perfect cu fata la soare).
     
     
    Sistem urmarire soare - solar tracker 2 axe, 2.000W, C.ST2.2P 
      
        ATENTIE! Putem afirma cu certitudine ca pierdem 40-45%!!! din Puterea electrica a panoului fotovoltaic daca il montam/ instalam fixat rigid doar pe un plan inclinat pe directia sud. 
      

    Diagrama Putere panouri fotovoltaice montate fixe (galben) si Putere panouri fotovoltaice montate pe sistem cautare soare - solar tracker (lemon), functie de timp, ora din zi - CHESO.



       Observam din graficul de mai sus ca un panou fotovoltaic, sau o matrice de panouri fotovoltaice, montate pe un sistem care se roteste, urmarind soarele pe orbita de la rasarit pana la apus are o eficienta - randament, cu 40-45% mai mare ( galben + portocaliu) decat un panou sau un sistem de panouri fotovoltaice fixe instalate pe un acoperis inclinat sau pe un sistem inclinat, dar imobil - fix, (numai galben!!!).
    * * * * *
     
    Ce inseamna eficienta unei celule fotovoltaice sau... a unui panou fotovoltaic?
       Mai putin tehnic dar pe intelesul tuturor! : Acceptam ca razele soarelui radiaza (incalzesc!) pamantul cu 1.000W/m,(1 Kw/m2). Capacitatea celulelor sau a panourilor fotovoltaice de a transforma aceasta radiatie solara de 1.000W/m2 in energie electrica se numeste eficienta - randament. In functie de calitatea cristalelor de siliciu, de puritatea acestora, de tehnologia folosita pentru prelucrare, de transparenta materialelor folosite, eficienta unui panou solar poate fi situata intre 12% si 18%.  Asta inseamna ca desi primesc  de la soare o radiatie de 1.000W, fiecare metru patrat (m2) de panou fotovoltaic nu poate scoate mai mult de... 180W!!! (puteti compara "ineficienta" panourilor fotovoltaice cu 18% fata de o turbina eoliana orizontala care scoate pana la 60!!! din puterea vantului).  
     
       Cand cumparati panouri fotovoltaice trebuie sa fiti atenti/ atente la... 
    1. eficienta celulelor fotovoltaice monocristaline sau policristaline - sunt masuratori efectuate in laborator numai pe o celula de cristal: eficienta (randamentul) lor situandu-se intre valori:
    monocristaline: slabe 14-15% si foarte bune 18 - 19%;
    policristaline: slabe 12-13% si foarte bune 15 -16%;
    2. eficienta panoului fotovoltaic - bineinteles ca celulele de cristal (acele patretele de siliciu) sunt protejate intr-un panou fotovoltaic cu 2-3 pana la 5-7 straturi (ultimul fiind unul de sticla), care bineinteles ca, in functie de transparenta acestor straturi: scade... eficienta panourilor cu 2-3% fata de eficienta cristalelor, astfel ca, daca vorbim de panouri fotovoltaice, eficienta acestora este:
    panouri monocristaline: slabe 12-14% si foarte bune 15 -17%;
    panouri policristaline: slabe 12-13% si foarte bune 14 - 15%; 
     
       Observati ca... ne invartim in jurul unui randament  - diferenta - de... 2-4%!!!, indiferent ce fel de celule sau panouri fotovoltaice alegem! Cei mai multi dintre noi ne alintam si cumparam - dam de 2 ori mai multi bani pentru cele mai eficiente panouri fotovoltaice - deci numai pentru 2-4 % mai multa energie; le aruncam! pe casa, fara sa ne spuna nimeni ca... pierdem pana la 50!!!% din energia zilnica pe care ar trebui sa o obtinem numai prin faptul ca aceste panouri fotovoltaice stau cu fata la soare numai la pranz (ora 12) iar de dimineata pana seara stau... "cu spatele"!
     
    * * * * *
     
    Va rugam atentie ! la cele 3 variante /posibilitati de instalare/ montaj pentru panouri fotovoltaice:

        Varianta 1. - Panouri fotovoltaice fixe.
     
    Varianta 1. Panouri fotovoltaice FIXE, montate pe acoperis pe directia sud - CHESO   Varianta 1. Panouri fotovoltaice FIXE, montate pe directia sud pe sol.
     
       Luam ca exemplu, 5 panouri fotovoltaice de 200 W fiecare care ne dau 1.000W;  dar acest lucru se intampla numai la ora 12.00, atunci cand razele soarelui cad perpendicular pe panouri. Dimineata la ora 8.00 sau seara la ora 18.00 razele soarelui cad pe panouri fotovoltaice sub un unghi foarte mare ceea ce reduce drastic eficienta acestora cand obtimem numai 10%!!!, deci numai 100W in loc de 1.000W ! 
        Pe masura ce soarele urca pe cer, unghiul facut de razele soarelui cu panourile fotovoltaice scade, puterea creste, ajungand ca la ora 12.00 aceasta sa fie maxima; urmand ca apoi, dupa amiaza, unghiul sa creasca din nou si puterea electrica disponibila la panouri fotovoltaice sa se micsoreze si, cu toate ca la ora 6.00 seara soarele e inca foarte puternic sa nu avem decat 10% din putere. 
       Astfel ca, intr-o zi insorita de vara, de la rasaritul soarelui ora 6.30 pana la apus, ora 20.30, total 14 ore, ar trebui sa obtinem de la panouri fotovoltaice: 14 ore x 1.000W = 14.000W = 14 Kw.  In realitate, sistemul de panouri fotovoltaice FIX ne da numai... 7 Kw !
    Iarna... e mult mai rau !!! Nici la ora 12.00... nu mai obtinem puterea maxima!,  pentru ca, soarele se afla pe o orbita mult mai jos decat vara, din acest motiv ziua e mai scurta, avem numai 8 ore soare si radiatia acestuia e mult mai slaba. De la cele 5 panouri fotovoltaice de 200W fiecare, dar fixe, obtinem 2,5 - 3 Kw/zi in loc de un maxim de 8 Kw, deci numai 30% !
     
       Varianta 2. - Panouri fotovoltaice mobile instalate pe un sistem mecanic care se roteste dupa soare, pe 1 (una) axa de rotatie (axa est - vest),
     
    Varianta 2. Panouri fotovoltaice montate pe un sistem cautare soare - solar tracker cu 1 (una) axa de rotatie: est-vest, C.ST1.1, 1.000W - CHESO.
     
    astfel ca in orice moment al zilei de la rasarit pana la apus: panourile fotovoltaice sunt cu fata la soare. Acest sistem se numeste sistem urmarire soare - in engleza solar trackercu o singura axa de rotatie: urmareste soarele de dimineata pana seara dar pe o singura orbita - de obicei se instaleaza pentru cea de iarna.
     
       Varianta 3. - Pentru a mai castiga 5-7% eficienta, matricea de panouri fotovoltaice se monteaza pe un sistem cautare soare - solar tracker, cu 2 axe de rotatie:
     
    Varianta 3. Panouri fotovoltaice montate pe un sistem cautare soare - solar tracker cu 2 axe de rotatie, C.ST2.1, 1.000W - CHESO.
     
         axa de rotatie est -vest care urrmareste soarele de dimineata pana seara si a doua axa: sud - nord care urmareste pozitia soarelui si in functie de anotimp; vara panourile fotovoltaice sunt mai ridicate pentru ca si soarele este mai sus, iar iarna: panourile sunt mai aplecate pentru ca si orbita soarelui este mai jos.
     
    Orbitele maxima si minima a soarelui functie de anotimp: solstitiu de vara si solstitiu de iarna.
     
       Concluzii pentru 5 panouri de 200W = 1.Kw:

    1. fixate pe o montura fixa (fixate pe acoperis sau sol) ne dau o medie anuala de 4Kw/ zi;

    2. fixate pe un sistem cautare soare - solar tracker cu o singura axa de rotatie: est-vest, ne dau 5,6 Kw/zi, deci + 45% !!!;

    3. fixate pe un sistem cautare soare - solar tracker cu 2 axe de rotatie: est-vest si sud-nord, ne dau 6Kw/ zi, deci + 50% !!!

     
       Credem ca pentru 50% !!! mai mullta... putere data de panouri fotovoltaice! nu mai este nevoie de nici un comentariu referitor la necesitatea folosirii sistemelor cautare soare - solar tracker.                   
      
       Sa ne lamurim ! Cand achizitionam panouri fotovoltaice platim de pana la 2 ori mai mult !!! pe cele mai eficiente !. Eficienta - randamentul unor panouri fotovoltaice monocristaline este situat intre 15 si 17 %.
       ATENTIE!:  Deci - numai pentru 2% (doua procente)!!!, - pentru cele cu 17% platim de 2 ori mai mult decat pe cele cu 15%, le fixam pe acoperis si...obtinem cu 50% (cincizeci de procente) mai putina energie !!!
     
       Orice calcul am face... , oricat de "proaste ar fi panourile fotovoltaice - si cele mai ieftine, chiar cu 13% eficienta" - ne dau cu pana la 35-40% mai multa energie!!! daca... se rotesc dupa soare cu un sistem de urmarire soare - solar tracker !

    Sisteme urmarire soare - solar tracker, pentru panouri fotovoltaice cu una sau doua axe de rotatie.

     
    Sistem urmarire soare - solar tracker pe o singura axa, C.ST1.5, putere panouri fotovoltaice 5.000W - CHESO   Sistem urmarire soare - solar tracker cu 2 axe de rotatie, C.ST2.5, putere totala panouri fotovoltaice 5.000W - CHESO

    Sistem urmarire soare - solar tracker, caracteristici principale, pret.

     
     
    Model 
    Axe rotatie
     
     
    (nr.) 
    Capacitate
    putere totala
    panouri fotovoltaice
    (Kw)  
    Unghi rotatie
    azimut/
    elevatie
    (0 rad) 
    Eficienta fata
    panouri
    fotovoltaice fixe
    (%) 
    Livrare
     
     
    (zile) 
    Pret
     
     
    (Euro) 
    C.ST1.1 
    1
    180 
    40 
    14 
     
    C.ST1.3
    180 
    40 
    14 
     
    C.ST1.5 
    180 
    40 
    21 
     
    C.ST1.10 
    10 
    180 
    40 
    21 
     
    C.ST1.20 
    20 
    180 
    40 
    30 
     
    C.ST1.30 
    30 
    180 
    40 
    30 
     
    C.ST2.1 
    180 / 60 
    45 
    14 
     
    C.ST2.3 
    180 / 60 
    45 
    14 
     
    C.ST2.5 
    180 / 60 
    45 
    30 
     
    C.ST2.10 
    10 
    180 / 60 
    45 
    30 
     
    C.ST2.20 
    20 
    180 / 60 
    45 
    60 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
        Fiecare dintre Dumneavoastra are cate... un proiect diferit, foarte multe tipodimensiuni, optiuni, cerinte, posibilitati de instalare ale sistemelor solare cu panouri fotovoltaice. Din cauza acestei diversitati, este dificil sa afisam un pret exact pentru aceste sisteme de urmarire soare - solar tracker. Consideram ca numai dupa o discutie... macar telefonica - daca nu este posibil o deplasare la locatie - si afland toate particularitatile specifice proiectului , putem sa va oferim o oferta de pret personalizata pentru proiectul Dumneavoastra. 
     
       Pentru a avea totusi.... un punct de plecare, va spunem totusi ca un sistem cautare soare- solar tracker cu 2 axe de rotatie, pentru o matrice de panouri fotovoltaice insumand 3.000W,C.ST2.3 (15 panouri x 200W = 3.000W, cu o suprafata velica de aprox. 6 x 4m = 24m2), functie de teren, de proiectul fundatiei de beton armat, etc, etc. poate ajunge pana la 3.000 - 3.500 Euro. Va garantam ca... merita!
      
    Găzduire site gratuită — uCoz Copyright MyCorp © 2024